Troost in De Thomas

Troost in De Thomas

Oprichter Jacqueline vertelt over het Troostcafé

Iedereen die te maken heeft met een verlies is welkom in De Thomas bij het Troostcafé. Dit moment biedt een plek in Amsterdam-Zuid voor iedereen die troost bij rouw en verlies zoekt; en voor iedereen die even op verhaal wil komen of die om welke reden dan ook behoefte heeft aan een moment van stilte en bezinning. Jacqueline begon dit Troostcafé eind 2020 samen met enkele andere vrijwilligers. Zij heeft inmiddels contact met diverse rouwgroepen en maatschappelijke organisaties in Zuid. Maar waar je bij andere organisaties je moet opgeven en een programma volgt, ben je in het Troostcafé welkom voor een eigen moment van stilte. 

Jacqueline: ‘We richten ons in het bijzonder op mensen die steun bij verlies zoeken; dat kan verlies van een dierbare zijn, of verlies van andere zaken zoals gezondheid, werk of  geboortegrond. Maar het Troostcafé is er ook voor hen die om wat voor andere reden dan ook op adem willen komen en een moment van rust en bezinning zoeken.’ We praten verder met Jacqueline.

Waarom koos je De Thomas voor het troostcafé?

De uitvaart van mijn overleden partner, zo’n 1,5 jaar geleden, was in De Thomas. Zelf had ik die nog nooit van binnen gezien, mijn man had de kerk als locatie genoemd. Toen ik er binnenkwam was ik direct gegrepen door de architectuur: eenvoud en troost tegelijk, hoe de combinatie van beton en hout heel warm kan zijn! 

Een week na de uitvaart ging ik naar De Thomas omdat ik de koster wilde bedanken. Ik werd uitgenodigd om in de stiltekapel even een kaarsje te branden. Wat een fijne 10 minuten leverde dat op! Even alleen zitten met gedachten aan mijn overleden geliefde, wat een rustgevende plek!

Op het moment dat ik een half jaar later het idee opvatte voor een troostplek voor rouwenden, schoot De Thomas mij ogenblikkelijk te binnen als de ideale plek daarvoor. En ben ik op hen afgestapt met dit idee.

troostcafé troosttafel
Een tafel voor boeken, boeken vol troost en handreikingen van mens tot mens

Wat willen jullie bieden met het troostcafé?

Een fijne, troostrijke plek waar iemand die rouwt om een verlies even op verhaal kan komen, waar niks hoeft maar waar je even tot jezelf kunt komen. Omdat ik zelf had ervaren hoe hard ‘werken’ rouwen is, wilde ik niet een gespreksgroep of themabijeenkomst bieden maar juist een plaats waar je individueel heen kunt, zo kort of zo lang als je zelf wilt. Waar je alleen maar hoeft te zitten en dingen kunt overpeinzen, waar je wat troost en rust kunt halen. Zodra dat met de lockdown kan, willen we eens per maand een klein muziekoptreden of andere activiteit organiseren. Zodat we de bezoeker ook wat afleiding kunnen bieden. 

Met de leestafel, de troostboeken en documentatie over rouw en verlies willen we de bezoeker een steuntje in de rug geven bij haar of zijn rouw. En we hopen wat troost te geven doordat de bezoeker een kaarsje kan branden of een boodschap voor een dierbare kan schrijven en achterlaten. 

Wat heeft jou geholpen met jouw rouw?

Het lezen van boeken over rouw en verlies heeft mij heel erg geholpen. Het analyseren van mijn eigen rouw, het praten met vrienden en met een rouwcoach van Humanitas. En het schrijven van columns over mijn gevoelens. Ik had de behoefte om mijn verdriet uit te diepen, en heb door lezen, praten en schrijven mijn nieuwe pad zonder partner heruitgevonden. 

De inzichten die ik daardoor kreeg, hoop ik in te kunnen zetten met de organisatie van dit Thomas Troostcafé. En ook dat helpt mijzelf weer.

Welke plannen zijn er voor ’na corona’? Zijn er bijvoorbeeld organisaties waar je intensiever zou willen samenwerken?

Na ‘corona’ willen we eens per maand iets extra’s organiseren. Zo hebben we een jong talent die op de piano een paar zelf gecomponeerde stukken zal spelen, staat er een optreden van een muziektrio op stapel en een voordracht van een troostend gedicht of verhaal. Op de website van De Thomas kondigen we dat aan.

We hebben contact met Humanitas, die individuele rouwbegeleiding en lotgenotengoepen biedt, en met een uitvaartonderneming. Dergelijke samenwerkingen willen we graag intensiveren. 

Welkom

Je bent van harte welkom in het Troostcafé. Zie de agenda voor actuele openingsdata. Aanmelden is niet nodig. Wil je vooraf contact, of afspreken dat je wordt ontvangen en wegwijs gemaakt? Stuur een bericht naar info@troostcafe.nl. Het Troostcafé is ook te volgen via Facebook en Instagram.

BRON: De Thomas
Interview op 23 mei 2021.
Bekijk het oorspronkelijke artikel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven?

Abonneer je hier

Loading

© TROOSTCAFÉ 2024. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid. Foto’s van Jasja Johanna, tenzij anders vermeld. Website met ♥ gemaakt door Lian Snoep