In november 2023 organiseerden we een bijzondere driedaagse.
Lees hieronder meer over de inhoud en het programma.

rondom rouw

rondom rouw

Een driedaagse over verlies, herdenken, veerkracht

1, 2, 3 november ’23


Met Verhalen, Muziek, Rituelen en meer

Rondom Rouw

Het Troostcafé en De Thomas nodigen je uit voor een bijzonder evenement op 1, 2, en 3 november 2023: Rondom Rouw, over verlies, herdenken, veerkracht. Een divers programma voor iedereen die leeft met een verlies, of dit nu het verlies van een dierbare, je gezondheid of thuisland is.

Verlies en rouw, vaak weten we er niet zo goed raad mee. Terwijl verlies universeel en alledaags is, iedereen maakt het vroeg of laat mee in het leven. Toch vinden we het moeilijk om over te praten en erkenning te vinden voor onze gevoelens. Het Troostcafé in Amsterdam biedt ruimte aan alles rondom verlies en rouw. Met het driedaags evenement Rondom Rouw halen we verlies en rouw uit de schaduw en belichten het van verschillende kanten; met verhalen, muziek, rituelen en meer.

Rondom Rouw biedt ruimte voor een moment van bezinning, tijd om te herdenken en een kans om te verbinden, te delen en je te laten inspireren door mensen die hun veerkracht hebben gevonden na verlies.

We willen je uitnodigen om de tijd te nemen, stil te staan, te verkennen, te beleven en te delen (als je dat wilt) gedurende deze drie dagen. Kom ook – of misschien wel juist – als je je kwetsbaar voelt. Er is ruimte om stil te staan bij je eigen verlies of dat van anderen, in een veilige ruimte zonder oordelen en met nieuwsgierigheid.

Programma-onderdelen per dag

Alle activiteiten vinden plaats in en om De Thomas, Prinses Irenestraat 36, Amsterdam.
Elk programma-onderdeel is afzonderlijk te bezoeken.

Woensdag 1 november: Verlies

Op de eerste dag van rondom rouw geven we ruimte aan de ervaring van verlies.
Wat doet een verlies met ons? Iedereen maakt verlies mee in het leven en we gaan er vaak verschillend mee om. Soms kunnen we troost vinden in het delen, in verhalen van anderen, weten dat je niet de enige bent. Ook muziek kan troost geven.

Deze dag zijn er drie activiteiten waaraan je afzonderlijk of opeenvolgend kunt deelnemen.

Gedachtenwandeling

We maken een wandeling over de Begraafplaats Buitenveldert. Samen staan we stil bij de veranderingen die verlies in ons leven teweegbrengt. In de rust van een wandeling ontstaan soms de mooiste gedachten.

01 nov 16:00u | Vertrek vanuit De Thomas | Gratis

Maximaal 20 deelnemers

gedachtenwandeling
maaltijd en gesprek

Maaltijd en Gesprek

Een avond vol smaken, gesprek, rust en stilte. Samen eten en samenzijn. Omdat we geloven dat dit troost kan bieden. Deel ervaringen met tafelgenoten terwijl je geniet van een heerlijke soep, een dessert en een drankje.

01 nov 18:00u | Tuinzaal | €5,-

Maximaal 25 tafelgasten

Verhaal met Muziek

Het internationale barokensemble Giardino Musicale betreedt samen met organist Harmen Trimp het podium.
Het ‘verhaal’ wordt verzorgd door schrijver Marieke Poelmann, die haar ouders verloor bij de vliegtuigramp in Tripoli. Evert Jan de Wijer interviewt haar over haar ervaring van het verlies en omgaan met rouw.

01 nov 19:30u | Grote zaal | €7,50,-

verhaal met muziek

Donderdag 2 november: Herdenken

Op 2 november, de tweede dag van rondom rouw, nemen we deel aan een bijzonder herdenkingsritueel: Allerzielen. Een eeuwenoude traditie om de doden te herdenken en te eren. Dit ritueel kent vele vormen en wordt nog altijd wereldwijd gevierd. Met Lichtjesavond geven wij vorm aan deze traditie.

lichtjesavond

Lichtjesavond
met harpiste Heleen Bartels

Met een ruimte vol licht, harpmuziek en zang creëren we een intieme sfeer om dierbaren te eren.
Je kunt zomaar even binnenlopen, een kaarsje branden voor iemand die je mist, en zo lang blijven als je wilt. Harpiste Heleen Bartels zingt en speelt van 19.30-20.30u. Ook kan iedereen de naam van een dierbare laten voordragen.

02 nov 18:30u | Grote zaal | Open inloop

Vrijdag 3 november: Veerkracht

Verlies kan gepaard gaan met diep verdriet, rouw, loslaten en verandering. Je komt in aanraking met aspecten van jezelf die je misschien nog niet kende. Doorgaan op de oude manier lukt niet meer, hoe dan wel weet je nog niet. Dit is vaak een heel proces waar tijd overheen gaat en waar je jezelf, en je leven als het ware opnieuw uit moet vinden. Soms ontdek je daarin nieuwe krachten, kwaliteiten, nieuwe bronnen waaruit je weer kunt putten. Langzaamaan je leven weer opbouwen. Soms als een ‘nieuw’ mens.

Dit is de veerkracht die mensen hebben. Op de laatste dag van rondom rouw willen we ons laten raken door veerkracht. Erkennen dat we niet alleen iets of iemand hebben verloren maar ook iets hebben gevonden.

Avondconcert Flamenco zangeres Luna Zegers

Luna Zegers voltooide de jazzopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam en werd vervolgens de eerste niet-Spaanse die de opleiding Flamencozang afrondde aan het prestigieuze conservatorium ESMUC in Barcelona. Luna verloor haar ouders en zus, waarna ze als jonge vrouw alleen achter bleef. Ze deelt haar verhaal en de veerkracht die ze vond in de Spaanse flamencozang. Haar reis van verdriet naar hernieuwde levenslust wordt verwoord in haar muziek en woorden. Een inspirerende avond over veerkracht na verlies met borrel en ontmoeting na afloop.

03 nov 20:00u | Theaterzaal | €15,- (incl. drankje)

luna zegers rondom rouw

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor onze nieuwsberichten!

Blijf op de hoogte van ons nieuws

Loading

Contact

Heb je een vraag over het programma, de kaartverkoop of algemene zaken?
info@troostcafe.nl

© TROOSTCAFÉ 2024. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid. Foto’s van Jasja Johanna, tenzij anders vermeld. Website met ♥ gemaakt door Lian Snoep